Tuesday, March 8, 2011

Benjy sahkan cerai,rujuk 13 jam kemudian


Pelakon Khaeryll Benjamin Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Benjy ada melafazkan talak terhadap isterinya sebelum rujuk kembali 13 jam kemudian.

Kejadian itu berlaku tiga tahun lalu dan pada Isnin, Benjy dan isterinya, Safiya Stephanie Kar-Leng Lee hadir di Mahkamah Rendah Syariah di sini bagi permohonan untuk mengesahkan lafaz talak dan rujuk itu.

Permohonan untuk mengesahkan kedua-dua lafaz tersebut difailkan oleh Safiya, 28, pada 7 Februari lalu dan ditetapkan untuk sebutan pada Isnin.

Berdasarkan permohonan tersebut, Safiya mendakwa Benjy, 33, melafazkan talak pada pukul 9 malam, 7 Julai 2008 di rumah kelamin mereka di Menara Duta 2, Jalan 1/38B, Off Jalan Segambut, di sini.

Lafaz tersebut berbunyi “aku ceraikan dengan talak satu” sebelum rujuk kembali pada pukul 10 malam dengan lafaz “I’m rujuk-ing”.

Selepas mendengar permohonan itu, Hakim Syarie Khairul Azwadi Mohamed Noor mengesahkan bahawa jatuh talak rajie dengan berjumlah satu talak.Beliau juga memutuskan bahawa lafaz rujuk tersebut sebagai sah dan pasangan itu masih lagi sebagai suami isteri.

Benjy dan Safiya berkahwin pada 19 Februari 2004 di Pejabat Agama Islam, Petaling Jaya, dekat sini dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang kini berusia lima tahun.

Permohonan tersebut tidak dibantah oleh peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Benjy, yang juga anak lelaki tunggal seniwati Azean Irdawaty.

Pelakon Kerana Cintamu Saerah itu sedang dibicarakan atas tuduhan memiliki dadah jenis Syabu sebanyak 0.14 gram di rumah C-13-6, Vista Mutiara, Jalan Vista Mutiara, Off Jalan Ambong Kiri, Kepong Baru pada pukul 3 petang, 11 Mac tahun lalu.

Selain itu, dia juga menghadapi pertuduhan memiliki 0.24 gram dadah yang sama pada pukul 4 petang hari yang sama di rumah bernombor A-6-5, Menara Duta 2, Jalan 1/38B Off Jalan Segambut.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM10,000 atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Perbicaraan bagi kes tersebut dijalankan di Mahkamah Majistret Kompleks Mahkamah Jalan Duta, di sini dan akan pada 18 April depan.

 

suarapeople : macam macam hal lah korang..

1 comments:

suarakomputer said... [Reply to comment]

tiada jalan pintas utk kaya....ikutla ke jln yg benar..jual dadah xsemestinya kaya.....tgklah akibatnya, kena tangkap dan hukuman. semoga kamu insaf...

jika nak kaya, gandakan usaha kamu, daki bukit sendiri tanpa tongkat...selamat berjaya......tun mahathir kata buanglah tongkat...ingat!!!! hehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails