Friday, July 8, 2011

Isteri tolak poligami dosa besar


Kesilapan suami laksana syariat bukan alasan ketepi hukum


Isteri yang menolak syariat berpoligami secara mutlak adalah berdosa besar dan perlu segera bertaubat, kata Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Nooh Gadut.

Beliau berkata, tindakan bakal isteri atau isteri yang sejak awal dan terang-terangan menolak syariat menuntut bakal suami atau suami tidak berpoligami dengan menandatangani perjanjian juga boleh membawa jatuh hukum murtad.
“Ini dosa besar dan perlu segera bertaubat sebab Allah syariatkan sesuatu mesti ada kebaikan.

  

 

“Tindakan itu juga boleh jadi murtad kerana menolak secara total syariat ditetapkan Allah yang menjejaskan kepercayaan kita kepada-Nya dan ketentuan-Nya,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Imam Masjid Al-Aqsa, Sheikh Dr Akram Sabri yang berkata, wanita Islam boleh menolak poligami dan tidak berdosa sekali pun Islam menghalalkannya.

Kelmarin, Akram dilaporkan berkata, wanita mempunyai hak menuntut syarat ke atas suami supaya tidak berpoligami.

Bagaimanapun, katanya, penolakan isteri itu tidak mewajibkan suami mematuhinya kecuali jika pasangan sudah menandatangani perjanjian tidak berpoligami.
Ditanya pandangan beliau yang bertentangan dengan Akram, Nooh berkata, persepsi berlainan mungkin disebabkan suasana dan budaya negara berbeza.

“Mungkin suasana negara Arab lain, budaya kita lain, saya tidak kata pendapatnya tidak betul, itu persepsi dia.

“Kita kena melihat ‘nyamuk dengan kelambu’... kalau nyamuk yang silap kenapa kelambu dibakar, mungkin kesilapan suami, bukan syarat poligami itu sendiri sebab sudah jelas dalam al-Quran ia tidak boleh ditolak, namun ia tertakluk kepada syarat tertentu.

“Yang penting, wanita mesti tahu hak, kalau nak tolak poligami jangan sampai jejas secara total kepercayaan kepada Allah,” katanya.

Sementara itu, Mufti Kelantan, Datuk Mohd Shukri Muhamad ,berkata adalah tidak berdosa seseorang isteri tidak mengizinkan suami berpoligami jika mempunyai alasan kukuh.

“Tapi berdosa sekiranya menolak mentah-mentah hukum Allah,” katanya.

5 comments:

budak wangi said... [Reply to comment]

errrr... no comment... :P

actly kan, kalau da jodoh org tu kawen smpai 4, kita xleh halang... but yeah, org prempuan ni sensitif.... xleh terima benda ni... so, soal dosa xdosa ni di abaikan la utk ptahankan umah tngga... hehehe... :P

daria said... [Reply to comment]

apa hukumnya kalau si isteri tak mampu nk kongsi kasih sayang tu? berat bagi dia nk terima....mungkin si isteri seorang yg tak mampu nk terima tanggungjawab tu, jika si isteri terima, akan memudaratkan mental dan hati si isteri.....adakah membolehkan isteri tu tuntut cerai?

Jai said... [Reply to comment]

Yang ni aku sokong sbb kan terang2 dah bagitau.. :)

Mira Zaini said... [Reply to comment]

wuuwuuwu...sedey jd org pompuan...nk mntk dilpskan bdose, nak terime madu xsmpai ati....

ifwat said... [Reply to comment]

nak buat macam mana, kena terima jela pempuan.. tapi yg si laki ni pun kena la fikir jugak mampu ke tak mampu dari zahir atau batin..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails