Tuesday, October 18, 2011

Kelainan Raja Lawak 6


SEMENJAK diperkenalkan kira-kira empat tahun yang lalu, program Raja Lawak Astro ternyata telah melahirkan begitu ramai pelawak-pelawak yang mewarnai dunia seni tanah air.

Nama-nama seperti Yusry Edoo, Ahmad Nabil Ahmad, Kumpulan Sepah, Kumpulan Kecik dan Abd. Rahman Kassim atau Man adalah antara peserta yang pernah muncul juara sepanjang lima musim rancangan berkenaan disiarkan di saluran Astro Prima.

Bagi meneruskan kesinambungan kejayaan rancangan yang mencungkil bakat-bakat pelawak pelapis tempatan, maka pihak Astro telah mengumumkan untuk menghasilkan program Raja Lawak untuk musim yang ke-6.

Naib Presiden Bahagian Perniagaan Melayu Astro, Khairul Anwar Salleh berkata, untuk musim yang terkini ini terdapat beberapa perubahan yang dilakukan oleh pihak Astro.

“Jika sebelum ini rancangan Raja Lawak disiarkan di saluran Astro Prima, tetapi bermula pada musim yang ke-6 rancangan ini akan disiarkan pula di saluran Astro Warna.

“Tujuan peralihan saluran tayangan dibuat adalah berdasarkan kepada saluran Astro Warna sebagai sebuah saluran komedi dan objektif kami untuk membekalkan kandungan komedi yang berkualiti kepada pelanggan,” ujarnya pada satu sidang akhbar baru-baru ini.

Menurut Khairul, selain pertukaran saluran tayangan, pihak Astro turut membuat beberapa perubahan dari segi konsep dan format rancangan tersebut yang dilihat berbeza dengan musim-musim yang lalu.

Ujarnya, bagi musim yang terbaharu ini antara pendekatan yang dilakukan adalah dengan memperkenalkan Cif Kecik dan Cif Besar bagi membimbing para peserta yang akan bersaing nanti.

“Kesemua peserta yang terpilih nanti akan dibahagikan kepada tiga buah kumpulan. Selepas itu setiap kumpulan akan memiliki seorang Cif Kecik yang terdiri daripada pelawak tanah air.

“Tanggungjawab Cif Kecik ini pula adalah sebagai penasihat untuk peserta di bawah bimbingan mereka sebelum mereka membuat persembahan mingguan. Pada masa yang sama, ketiga-tiga Cif Kecik dan para peserta akan dipantau pula oleh seorang Cif Besar,” jelasnya.

Menurutnya lagi, antara matlamat utama kepada pengenalan Cif Kecik dan Cif Besar ini supaya rancangan berkenaan dapat melahirkan pelawak yang memiliki bakat, lontaran idea serta pemikiran terbuka agar lawak yang dipersembahkan nanti memberi impak kepada penonton. 

 


Raja Lawak Astro 6 akan bersiaran secara langsung setiap hari Jumaat bermula 13 Januari 2012 pada pukul 10 malam dan ketika ini sebanyak enam buah lokasi telah dipilih untuk sesi uji bakat.

Antara lokasi uji bakat untuk rancangan tersebut adalah di Godown Ampitheater, Kuching Waterfront, Sarawak (8 & 9 Oktober), 1Borneo, Kota Kinabalu, Sabah (15 & 16 Oktober), Prangin Mall, Pulau Pinang (22 & 23 Oktober), Mega Mall, Kuantan, Pahang (29 & 30 Oktober), SACC Mall, Shah Alam, Selangor (12 & 13 November) dan Plaza Angsana, Johor Bahru, Johor (19 & 20 November).

Kekal

Di sebalik beberapa perubahan yang telah dilakukan bagi memantapkan lagi rancangan tersebut, pihak Astro mengambil keputusan untuk terus mengekalkan Johan dan Zizan sebagai pengacara.

Sudah empat musim mengacarakan rancangan Raja Lawak, Zizan yang turut hadir pada sidang akhbar berkenaan meluahkan rasa gembiranya apabila sekali lagi diberi kepercayaan untuk muncul sebagai pengacara bersama Johan.

“Sememangnya saya sangat teruja untuk terus bersama dengan rancangan ini dan saya akan memastikan akan ada kelainan yang akan dibuat oleh saya dan Johan agar penonton akan rasa lebih terhibur.

“Lagipun peranan pengacara dalam rancangan sebegini juga sangat penting kerana peserta yang bertanding pastinya tidak memiliki pengalaman dan tugas kami untuk membantu sekiranya mereka gugup ketika membuat persembahan nanti,” ujarnya.

Sementara itu, Johan pula menyifatkan beberapa pembaharuan yang dilakukan untuk musim yang terbaharu itu adalah sesuatu yang positif kepada para peserta yang akan bersaing.

“Sudah tentu dengan adanya peranan Cif Kecik dan Cif Besar yang akan memberikan tunjuk ajar, berkongsi nasihat dan galakan motivasi akan dapat membantu para peserta membuat persembahan yang lebih mantap.

“Sebagai seorang bekas peserta rancangan ini, saya berpendapat bimbingan daripada orang yang lebih berpengalaman sebenarnya adalah sangat penting dan para peserta harus menggunakan peluang ini untuk memperoleh seberapa banyak ilmu dan pengalaman yang dicurahkan nanti,” ujarnya.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails